субота, 28. октобар 2017.

Научни дан у Институту за воћарство


„Чачански крај је од давнина познат као изразито воћарско подручје. У њему су још у доба Немањића гајене разне сорте јабука, крушака, шљива, па чак и питомог кестена. Стога није случајно што је на месту садашње локације Института још 1898. године формиран Воћно-лозни расадник, међу првима у тадашњој Краљевини Србији.”
Ми смо добили прилику да упознамо Институт изнутра, установу која се данас бави научно -истраживачким радом из области биотехничких наука.
У суботу,  28. октобра одржан је први део едукативног програма са следећим темама:
-           радионица: Хемијска анализа земљишта, модератор др Мира Милинковић
-           радионица: Рационално и одрживо коришћење земљишта - најзначајнији ресурс у ланцу производње хране, модератор др Маријана Пешаковић
-           радионица: Ракија - симбол Србије, модератор др Бранко Поповић
-           радионица: Сува шљива од Обреновића до данас, модератор др Олга Митровић
Низом активности током реализације радионица, ученици су имали прилику да се упознају са: педолошким саставом земљишта повезујући сазнања из хемије, биологије и географије, методама којима се одређује састав земљишта, одрживом коришћењу земљишта, засејавањем подлога у научној лабораторији, микробиолошком ђубриву, методама добијања ракије и традицији производње сушене шљиве у Србији.
Сјајни модератори су привукли пажњу ученика. Посебан утисак  на њих  је оставила могућност да самостално засеју подлогу земљишним микроорганизмима,  у Петријевим шољама, на којима су написали своја имена, а резултате ће добити за десетак дана. Ни конзумација воћа, сувих шљива, па чак и дегустација ракије (у промилима ) није изостала.
Други део четворочасовног програма је заказан за 11.новембар са новим темама и модераторима.
Програм је реализовало дванаест ученика - истраживача, од 6 до 8. разреда, плава смена,  и предметни наставник Биљана Ускоковић Брковић.
Хвала нашем домаћину, др Слађани Марић која је учинила све да се осећамо одлично.
Биљана Ускоковић Брковић, проф.