среда, 16. новембар 2016.

Дан толеранције у нашој школи

Међународни дан толеранције, који људе широм света подсећа да без толеранције нема живота у миру и хармонији, као и да без толеранције нема развоја ни народа ни државе, и ове године обележен је у нашој школи. У среду 16. новембра, у свечаној сали, одржан је угледни час на тему толеранције коме је присуствовало велики број ученика и радника школе.

У организацији часа, припреми и уређивању паноа, учествовали су ученици одељења V5 и VII5. Овој угледној активности претходила је анкета о толеранцији. Анкетирани су ученици из девет одељења, 247 ученика од 5. до 8. разреда.
Наша школа, преко разних наставних и ненаставних активности, током школске године, међу ученицима подстиче дружељубивост, солидарност, поштовање различитости, толеранцију.
Шта је толеранција?
Толеранција је поштовање, прихватање и уважавање нечијег права на различитост. Наша права су једнака правима других. Учећи о другима постајемо толерантни према ономе што је различито. На тај начин, у друштву у коме се различитости прожимају, изграђује се поверење и заједништво.
Међутим, у нашем друштву су још увек, у великој мери, раширене нетолеранција, дискриминација и предрасуде према свему што је различито. 
Бити толерантан не значи само сагласити се са оним ко мисли исто, него и са онима који имају друге идеје, друге су вере, расе, пола.
Школа као васпитно - образовна установа има велику улогу у социјализацији деце, њиховом културном и социјалном развоју.
Из пера ученика

Деце има разне, 
ал свако дете је личност.

Разлике нису казне.

У разликама је наша сличност.     Љубивоје Ршумовић
Са часа о толеранцији…

Сваке године 16. новембра обележава се Међународни дан толеранције. У нашој школи ове године моја наставница српског језика Тања Ђорђевић, одржала је угледни час о толеранцији. На том часу , научила сам шта значи реч толеранција и на који начин треба да будемо толерантни, да се међусобно помажемо и да се трудимо да разумемо једни друге јер тако и сами постајемо бољи људи. Наставница нам је, током свог излагања, приказала особине пријатеља на један сликовит начин. Рекла је: Пријатељи нам долазе у  разним бојама. Жути су духовити, сиви нас уче смирености, црвени подстичу на промене, наранџасти, својом енергијом, подижу расположење, пурпурни желе да нам помогну доказујући истину, смеђи нас дижу када падамо, бели нам помажу у откривању скривених мудрости. Моји фаворити су жути пријатељи јер волим смех, шалу и духовитост. У оквиру овог угледног часа, наставница нам је приказалаи један врло поучан филм који говори о односима и проблемима међу вршњацима. У организацији овог часа учествовало је и моје одељење тако што је припремало пано са порукама о толеранцији. Надам се да ћемо и следеће године организовати овако занимљив час о толеранцији. Ленка Ружичић V5

Толеранција је поштовање различитости. Људи се разликују по боји коже, религији, полу, знању, облачењу… Због тога што у нашем друштву има све мање толеранције према онима који се разликују од нас, наша наставница српског, одржала је угледни час посвећен толеранцији.
Од свега оног што сам видела на овом часу, на мене је најјачи утисак оставила прича о пријатељима који нам долазе у различитим бојама. Наставница је особине људи повезала са бојама. Све те боје, без обзира колико су различите, повезују се у дугу, највећу хармонију коју људско око може видети. Тако и људи, на први поглед, потпуно различити, уз мало већу толеранцију, могу се организовати и бити добра породица, одељење, школа, град, држава. Николина Букумировић V5


Међународни дан толеранције прославили смо на веома леп и занимљив начин. Гледали смо кратке и почне филмове, слушали и учили песму са лепом поруком о толеранцији.
У свечаној сали, где се одржавало предавање о толеранцији, било је много деце из других одељења и доста наставника. Приметила сам да су сви уживали у презентацији наше наставнице. Најјачи утисак на мене је оставило дружење са другарима за време прављења пројекта, био је то незабораван догађај. Драго ми је што смо имали могућност да помогнемо и што смо добили похвале од наше наставнице српског језика, захвални смо јој на томе. Много волим да радим нешто креативно са другарима и наставницима и надам се да ће у будућности сличних часова доста бити. Душица Маслаћевић V5

Много ми се допао јучерашњи час о толеранцији, а највише то, што сам, са друговима из одељења, правила пано о толеранцији. Била сам много срећна што нас је наставница похвалила пред свим ученицима у свечаној сали. 

На овом угледном и часу о толеранцији највише ми се свидела презентација наше наставнице српског и кратки поучни цртаћи. Било је много лепо и занимљиво. Надам се да ће овако бити и следеће године. Ивана Живковић V5

Од почетка школске године имали смо много занимљивих часова српског језика, на којима смо много тога научили и шалили се, али час о толеранцији је био најзанимљивији час до сада. На том часу смо правили пројекат, а наша наставница српског спремила је веома занимљиву презентацију о толеранцији. Анђела Ђелкапић V5