среда, 21. фебруар 2024.

Ћирилица - српски печат, порука и завет

    Међународни Дан матерњег језика, 21. фебруар, био је повод да са наставницом српског језика организујемо угледни час посвећен матерњем језику и истакнемо вредност, значај и лепоту српског језика и ћириличног писма и на тај начин допринесемо његовом очувању.


  Ми, ученици петог разреда, свој допринос дали смо тако што смо за овај час припремили и казивали текстове великих српских књижевника о ћирилици.

         Срећни сми и поносни што припадамо народу који пише најсавршенијим писмом на свету, па смо за ову прилику на мајицама одштампали: Ћирилица се пише срцем!

Да знаш ко си, да се тиме дичиш,                                                                           српски збори, ћирилицом пиши!

То је била и наша јасна порука и подсећање свима онима који су заборавили да је ћирилица писмо српског језика, симбол српства и званично писмо православља.

Угледном часу присуствовали су ученици одељења V5 и V4 и наставници српског језика и књижевности.

Поштуј туђе, чувај своје.

   Прва одредница једнога народа је језик и писмо. Језик и писмо чине личну карту једног народа. Опстанак писма и језика значе опстанак народа, а кад се језик изгуби, народа више нема.

   Свој матерњи језик треба да волимо. А љубав према језику најбоље се показује правилним коришћењем и чувањем. Чувањем језика, чувамо и културу, писмо, традицију, веру, а тиме и народ.

   Дужни смо да свој језик пренесемо генерацијама које ће доћи после нас. Немамо права да их лишимо наслеђа које им припада.

   Језик служи и појединцу и народу, он није приватно благо, него је опште добро.

   Језик и писмо данас не бранимо оружјем него својом свешћу, пером и карактером.

Ученици одељења V6

Погледај још слика на линку:

https://photos.app.goo.gl/ZBL2FNfikqnKYPRy5