уторак, 16. јануар 2018.

Све ће то народ позлатити, Лаза Лазаревић - угледни час


У уторак 16. јануара 2018. године, одржан је угледни час за ученике осмог разреда.  Тема угледног часа била је анализа једне од најлепших и уметнички најуспелијих приповедака Лазе Лазаревића Све ће то народ позлатитити,
расветљавање историјских чињеница којима се приповетка бави и указивање на реалистичке елементе у њој; истицање шире теме приповетке - небрига друштва и државе за ратне војне инвалиде, и уже - повратак младог, тешко рањеног војника из рата и његова судбина инвалида.
Један од примарних циљева часа био је развијање критичког мишљења и осећања солидарности према људима који пате и страдају у ситуацијама социјалне и друштвене неправде. Посебна пажња посвећена је развијању хуманости и човечности, уочавању и осуди нељудских односа у друштву, саосећања према човеку, страдалнику, јер без саосећања за туђе патње и невоље и осећања за правду, нема љубави према човеку.
Ученици су имали прилику да виде и инсерте из истоименог филма који аутентично прати садржај приповетке.
Часу су присуствовали ученици одељења VIII5 и VIII6, наставнице српског језика Оливера Крупеж, Јелена Јововић, Бојана Никшић и психолог школе Лидија Ћирковић.