петак, 27. јануар 2017.

Прослава Светог Саве у нашој школи

У присуству великог броја званица, бивших и садашњих радника школе, ученика и овогодишњих домаћина славе, породице Гујаничић, обележили смо школску славу, Светог Саву.

Присутнима се обратио директор школе Мирко Лазовић, који је у свом поздравном говору истакао:
Пут просветитељства пре много година започео је Свети Сава. Ми га данас настављамо, не као обавезу, него као оставштину будућим генерацијама. Дело Светога Саве је отворена књига из које свакодневно учимо о миру и љубави, о смирености и дарежљивости, о човекољубљу, трпељивости и вери која нас чини целовитим личностима.
Свети Сава је постао симбол српске нације. Научио је свој народ шта је љубав, мирење, праштање, истинољубље, знање, част, достојанство… За све што је учинио у оплемењивању српске душе дугујемо му велику захвалност. То је пут за наше ученике и за све нас – пут коме треба да тежимо јер „другог пута за нас и нема“.
У младим душама жељним знања Свети Сава се јавља као истина, као истрајан борац, као „отворене очи“, као путоказ ка правим духовним вредностима. Зато ученици и наставници наше школе, непрестано, својим радом и упорношћу иду стопама нашег првог архиепископа, негујући знање и оно исконско, честито у нашем народу.
Драмска секција заблистала је и ове године извођењем драмског комада Четворе очи коју је за ову прилику припремила, Мирјана Маринковић, професорка српског језика. Представа је испраћена великим аплаузом задовољних гледалаца. 
Причу о Светом Сави употпунила су два хора, млађих и старијих ученика наше школе, уз пратњу учитељице Гордане Перуничић и професорке музичке културе Виолете Славковић.Сценографију и костиме, као и изложбу посвећену животу и делу највећег српског светитеља и просветитеља, Светог Саве, припремила је Сања Живановић, професор ликовне културе.