уторак, 21. март 2017.

Светски дан поезије

У уторак, 21. марта 2017. године, у свечаној сали наше школе Актив српског језика организовао је угледни час посвећен Светском дану поезије. Обележавањем Светског дана поезије промовише се учење, читање и писање поезије, обнавља однос поезије и других уметности.
Светски дан поезије је прилика да наше ученике уводимо у лепоту казивања, да их поучавамо о вредности поезије и упућујемо у њено стварање.
Наши рецитатори, који ће нашу школу представљати на Општинском такмичењу у рецитовању - Песниче народа мог, казивали су одабране стихове. Час је био и систематизација претходно обрађених наставних садржаја из књижевности. Своја знање ученици су могли да провере преко такмичарског квиза у коме су учествовали наши такмичари који су се пласирали на Окружно такмичење из књижевности- Књижевна олимпијада. 
Мотивација за организовање и извођење угледног часа на ову тему јавила се из жеље да се комплексан, емотиван и тајанствен свет лирике приближи ученицима на начин који је њима занимљив. Чињеница је, да је данас, можда више него икад, преко потребно развијати код деце љубав према књигама и читању и радити на поштовању читања као важне вештине сваког човека.
Од како је организација Уједињених нација за образовање, науку и културу Унеско 1999. године у Паризу прогласила 21. март, за Светски дан поезије, овај дан се обележава широм света разним културним манифестацијама.