среда, 30. новембар 2016.

Књижевно вече - (Не)испричане приче Маје Илић Тимотијевић

Књижевно вече у оквиру пројекта „Завичајни писци у оку професора“, било је посвећено стваралаштву књижевнице Маје Илић Тимотијевић, младе и перспективне чачанске књижевнице, ауторке две књиге кратких прича Причам ти причу и Прича о једрењаку, и збирке песама Спавај драги.

У једној својој причи, По мраку, Маја каже:
Имају оне мисли што долазе по мраку, увлаче се тихо као влага у пукотине које остају иза неизговорених речи. Оних недоречених прича, неиживљених доживљаја.
Мисли које се крију иза оних нереализованих планова, које затрпавамо оправдањима које имају своје дежурне кривце и тамо иза поноћи кад је сан сасвим танак, кад се помеша могуће и немогуће, то је њихов терен. Шире се кроз мрак и боле у тим ноћима са мокрим јастуцима од суза и згужваним чаршавима од превртања и тражења бољег, удобнијег положаја главе који може да пресече тај глупи филм ... Онда долазе питања.
Она питања која нисмо поставили на време, која буде демоне љубоморе, љутње и самосажаљења. Потреба за чашом воде која би испрала горчину у грлу која остаје после пораза.