петак, 27. мај 2016.

Биљана Новковић међу десет најкреативнијих математичара у Србији


Сцена из представе "Питагора и његови ученици"



Наставница Биљана Новковић има став да учење чине ученици, а не наставници, који су ту да усмеравају и воде интересовање које је ђацима природно. С тим на уму, решила је да математичку радозналост побуди кроз позоришну представу. На основу дела Милутина Миланковића „Оснивачи природних наука“ написала је сценарио за представу „Питагора и његови ученици“, која је пре три године премијерно изведена у њеној ОШ „Милица Павловић“ у Чачку. Овако је представљена биографија Биљане Новковић у Центру за промоцију науке.

Центар за промоцију науке и Математички институт САНУ преко манифестације „Мај месец математике“ представио је стварна, жива лица математике – десет најкреативнијих наставника.
Међу десет изабраних лица математике, најмаштовитијих наставника овог предмета из целе Србије, нашла се и наша наставница Биљана Новковић.
Лице наше наставнице Биље могли смо видети на изложби у холу Математичког факултета Универзитета у Београду и покретним изложбама у возилима градског саобраћаја, уз историјски познате математичаре.
Десет одабраних победника – Лица математике, у Београду, у организациjи Центра за промоциjу науке, имали су прилику да широj публици покажу примере своjе добре праксе и да посетиоце упознају са занимљивим математичким идеjама.
Лица математике била су звезде велике математичке изложбе. Портрети победника изложени су у галериjама у Београду, како би, макар у маjу, наставници били праве познате личности.
Честитамо нашој наставници на овом изванредном успеху и престижном признању.
У оквиру манифестације "Мај месец математике" ученици наше школе гостовали су у Београду у просторијама МИ САНУ (Математички Институт Српске Академије Наука) са представом "Питагора и његови ученици". Сценарио за представу написала је њихова наставница математике Биљана Новковић  по делу Милутина Миланковића "Оснивачи природних наука".
Њен рад ушао је у десет најкреативнијих угледних часова пристиглих на конкурс који је расписао Центар за промоцију науке, а она тиме у десет "Лица математике" 2016. године.
У презентацији, пред београдским основцима и њиховим наставницима у улози Питагоре нашао се Матија Петровић VIII4, Питагориног старијег ученика Андрија Петровић VIII4 , млађих Питагориних ученика Петар Икодиновић V3, Слободан Крџић V4 и Игор Ружић V5 а у улози наратора Софија Димитријевић VIII5 и Магдалина Обрадовић VIII5.
Као техничка подршка у презентацији била је Лела Симеуновић, проф. техничког и информатичког образовања.
Погледајте ... Представа "Питагора и његови ученици"