недеља, 24. април 2016.

Литија за Лазареву суботу - Врбицу

Ученици верске наставе ОШ "Милица Павловић" су, у суботу 23. априла, учествовали на литији поводом великог српског празника Лазаре суботе - Врбице.

Лазарева субота  - Врбица посвећена је успомени на васкрсење пријатеља Христовог четвородневног Лазара и на улазак Христов у Јерусалим, где су га деца свечано дочекала и поздравила.
На тај дан се у нашим храмовима, у поподневним часовима, служи вечерње богослужење и у цркву уносе млади врбови листари, тек улистали. Пошто се врба освешта, свештеник народу дели гранчице, а затим се врши литија кроз град са црквеним барјацима, рипидама и чирацима. У литији учествују деца и одрасли, носећи у рукама гранчице маслина и палми. Код нас се, као и у осталим крајевима где нема маслина и палми, носе граничице врбе. 
Овај празник је празник деце, дан дечје радости, а посебно ђака. До Другог светског рата, Лазарева субота (Врбица) прослављала се и као школска свечаност, када су ђаци са родитељима и учитељима заједно учествовали у празничним свечаностима. За тај дан мајке свечано облаче своју децу, доводе их у цркву, купују им звончиће везане на тробојку и стављају око врата, а венчиће цвећа на главу. Младе врбове гранчице се односе кућама и чувају поред иконе и кандила.
Овај празник нас свечано уводи у прославу великог српског празника Васкрса.

Чачак, Врбица између 1927-1929.год.