уторак, 19. април 2016.

Угледни час из српског језика

У понедељак 18. априла ученици одељења V3 присуствовали су угледном часу из српског језика који је организовала наша наставница српског језика Тања Ђођевић. Лирски запис Мостови, Иве Андрића био је тема овог угледног часа.
На часу смо се осврнули на све битне елементе овог дела и начин на који је Иво Андрић представио и поделио мостове које је током живота видео. Андрић мостове дели према величини, лепоти, тежини градње, трајности и материјалу од ког су направљени. Андрић помиње мостове у разним земљама: сарајевске, шпанске, швајцарске, римске, турске. За овај час сви ученици у одељењу имали су задатак да нацртају мост који је оставио најјачи утисак на њих.
Сви мостови су лепи и важни, спајају и повезују људе, али мени су најлепши камени мостови, које је најтеже саградити. Сложићемо се са речима Иве Андрића: Од свега што човек у животном нагону подиже и гради, ништа није у мојим очима боље и вредније од мостова. Они су важнији од кућа, светији, општији од храмова. Свачији и према сваком једнаки, корисни, подигнути увек смислено, на месту на коме се укршта највећи број људских потреба, истрајнији су од других грађевина и не служе ничем што је тајно и зло.                                              Јана Давидовић  V3