субота, 17. децембар 2016.

На Јубиларном Фестивалу науке

Десети, јубиларни, Фестивал науке, највећи научни догађај у региону југоисточне Европе, посетили су, у петак, 16. децембра, ученици и наставници ОШ „Милица Павловић“.
Фестивал науке одржава се на Београдском сајму, од 15. до 18. децембра, под слоганом „Јубилеј за чисту десетку“.

Циљ Фестивала је промовисање науке, афирмација научника и научних открића, али и подстицање интересовања за науку која је сама по себи интересантна, инспиративна и надасве занимљива.
Поводом 160. годишњице рођења једног од најблиставијих умова човечанства Николе Тесле, 10. Фестивал науке посветио је значајан део програма управо овом научнику.

На Фестивалу науке
 

Напокон је освануо и тај дуго ишчекивани петак, дан када је требало да идемо у Београд на Фестивал науке. Неки су се радоваки што ће посетити овај сајам, неки што ће отићи у Београд и Тржни центар Ушће, а неки што ће изостати један дан из школе. У сваком случају сви смо очекивали сјајан провод.
Ове године је у Србији одржан десети по реду Фествал науке. Ја, а надам се и већина деце и наставника је очекивала нове забавне експерименте и истраживања. Пошто сам прошле године први пут посети
ли Сајам науке, он је на мене оставио јачи утисак него овогодишњи. Али и овај је био занимљив.
На фестивалу је било много штандова на које су прилазила деца, али и одрасли, дивили се новим открићима и усвајали нова знања. Међу најинтересантнијим стварима и атракцијама које је сајам понудио ове године издвојио бих: собе за симулацју различитих климатских услова, одсек за форензику, истраживања о микроорганизмима, бројни експерименти из хемије и анимације под називом „Марс изблиза“. Такође
, на мене је велики утисак оставила посебна хала у којој су посетиоци могли да учествују и изводе експерименте.

Сајам је био веома посећен. По мом мишљењу то је била највећа мана сајма, јер је било много народа и било је тешко доћи на ред. За разлику од прошлогодишмјег сајма, на овом нисам обишао доста штандова тако да ми је то мало покварило доживљај. Време које је било предвиђено за разгледање сам покушао да искористим на што бољи начин, али опет неуспешно.
После обиласка
Сајмишта отишли смо на велики визичко-ласерски шоу.У почетку и није био најзанимљивији, али када су почели са невероватним светлосним ефектима постало је веома узбудљиво. Имали смо осећај да смо на некаквој журки, или музичком фестивалу. Овај светлосни спектакл и свакакве пројекције и илузије помоћу дима, светла и ласера оставиле су нас без даха. Овај магичан ласерски шоу приредили се студенти шведског универзитета ,,Лунд.“
Након што смо тако задивљени кренули са Фествала, упутили смо се у највећи тржни центар у Србији – Ушће. Ту смо имали слободо време у коме је свако уживао на свој начин. Наравно, не бих могао, а да не поменем одличан провод у аутобусу. Друштво је било сјано и сви смо се забавили.
Препуни лепих
утисака стигли смо у наш мали град. Иако нисам видео многе ствари на Сајму, лепо сам се провео. Надам се да ћу и током средње школе посећивати Фестивал науке. Андреј Ружић VIII5
Страница посвећена Теслиним проналасцима