уторак, 17. новембар 2015.

Прво место у одбојци за девојчице


У уторак 17.11.2015. године у Спортској дворани Младост, у Атеници, одржано је Општинско такмичење основних школа у одбојци за девојчице. Женска одбојкашка екипа ОШ „Милица Павловић“ освојила је прво место.
           I утакмица    - ОШ „Милица Павловић“ – ОШ „Филип Филиповић“   2 : 0
           II утакмица   - ОШ „Милица Павловић“ – ОШ „Горња Горевница“      2 : 0
           Полуфинале
           III утакмица - ОШ „Милица Павловић“ – ОШ „Танаско Рајић“             2 : 0
           Финале
           IV утакмица - ОШ „Милица Павловић“ – ОШ „Ратко Митровић“        2 : 0



Почетком сваке школске године одржава се турнир у одбојци на ком учествују одбојкашке екипе са територије нашег града. Ове године турнир се одиграо у уторак 17. новембра. На  овом Општинском нивоу такмичења, поред наше школе, ОШ „Милица Павловић“, учествовале су следеће основне школе: „Филип Филиповић", „Танаско Рајић", „Драгиша Мишовић", „Ратко Митровић", школа из Атенице „Свети Сава", школа из Прељине и школа из Горње Горевнице.
Захваљујући одличној екипи одбојкашица, наша школа је освојила  прво место. Победиле су, без изгубљеног сета, у све четири утакмице. Екипу наше школе чиниле су ученице седмог и осмог разреда: Ања Јекић, Ђина Чолаковић, Анђела Недељковић, Анђела Луковић, Лена Фодуловић, Марија Јеротијевић, Вања Савић, Јулијана Петковић, Лена Икодиновић и Милица Богићевић. Тим је предводио Милисав Даниловић, наставник физичког васпитања.
Следећи ниво такмичења је међуопштинско, на ком нас очекују екипе из Лучана, Горњег Милановца и Ивањице.                                                                                                                             Лена Фодуловић

Одбојка је врста тимског и олимпијског спорта где се лопта удара руком и пребацује преко мреже на противничку страну. Тим чине шест играча где свако има своју функцију. Тим се састоји од техничара, коректора, два примача, средњег блокера и либера. Техничар је мозак екипе и он увек стоји у близини мреже. Блокери такође стоје код мреже и њихова улога је да блокирају противнички смеч. Коректор смечује, а примачи и либеро примају сервис. Модерна одбојка се игра на три добијена сета, до 25 поена, а ако је резултат нерешен 24:24 игра се на 2 поена разлике. Када и једна и друга екипа имају по два добијена сета, игра се пети сет, тзв. ТАЈ-БРЕЈК до 15 поена. У тиму је 12 играча, али је само 6 на терену. Остали су на клупи, они су замене. Либеро никада не сервира.