четвртак, 22. септембар 2016.

Дружење у Градској библиотеци и на изложби минијатурних књига

У четвртак, 22. септембра, ученици наше школе, одељења V5 и VII5, посетили су Градску библиотеку „Владислав Петковић Дис“ , искористили попуст групног учлањења, и погледали изложбу минијатурне књиге под називом „Минијатура на зрну грашка“, аутора др Дејана Вукићевића.

У библиотеци су нас дочекале библиотекарке Маја Лазић и Ана Станојевић, које су упознале ученике са радом Градске библиотеке и могућностима коришћења услуга које она пружа. Имали смо прилику да погледамо и филм о Михајлу Пупину.
Од Марије Радуловић, библиотекара у позајмном одељењу, сазнали смо, између осталог, следеће - Изложбу минијатурне књиге чине 34 публикације на српском, руском, француском, словеначком, мађарском, немачком и чешком језику.
Најзанимљивије изложене књиге су две ултра-микро-мини немачке књиге, димензија 6 х 6 mm и „Ратни манифест краља Фрање Јосипа I“ из 1914. године. Манифест садржи текст императора од 28. јула 1914, на сам дан почетка рата. Димензија је 24 х 22 mm, окована је гвозденим корицама, a на њеној предњој страни је профил цара у барељефу и текст: “Успомена свијетског рата“.
Књиге из овог фонда толико су мале да се не могу читати голим оком. Њихова традиција стара је колико и књига уопште, често су служиле како би се штампари доказивали, али су показале и своју практичну страну и функционалност. Марија Антоанета је, на пример, желела књигу која може стати у рукавицу па је подстицала производњу минијатурних књига.
Прву књигу овакве врсте објавио је Петер Шефер 1468. године у димензијама 94 x 65 мм а најмањом штампаном књигом сматра се Азбука у сликама Егона Пругмајера која је објављена 1971. у част Међународне изложбе књиге као уметничког предмета. Њене димензије су 3 x 2,5 мм.


Посета и дружење у библиотеци било је врло садржајно, занимљиво и поучно, и протекло је у пријатној атмосфери.
Захваљујемо се поменутим библиотекаркама на сарадњи и указаним гостопримству и Владимиру Симићу на овим прелепим фотографијама које нам је даровао.