понедељак, 14. март 2016.

Лелини пекмези други на такмичењу маски


На, већ, традиционалном покладном маскенбалу, манифестацији, која окупља велики број такмичара и посетилаца, који се ове године одржао у недељу 13. марта у Дому културе, учествовало је и одељење II4 са својом учитељицом Лелом Петровић.

Њихова колективна маска – тегле са џемом била је веома запажена и изазвала симпатије како публике тако и чланова жирија, који су ову креативну маску прогласили за другопласирану у овој категорији. 
 




























Белом недељом сматра се последња седмица пред Ускршњи пост, где се последњи дан ове недеље назива Белим покладама. Некада се ова недеља у српским селима обележавала проласком веселих, маскираних поворки. Беле покладе корене имају у прастарим паганским обичајима када су биле посвећене прослави почетка пролећа. Данас, обележавање покладне недеље оваквим манифестацијама представља својеврсно подсећање и враћање народној традицији и старом изворном стваралаштву народа. Разноврсност маски и креативност учесника покладни маскенбал претварају у својеврстан карневал. Ова манифестација начин је да се очува традиција, да се људи забаве и испоље своју креативност. Покладе су дан за праштање и весеље.