субота, 30. септембар 2017.

Птицама у походе и ове године

Још једно незаборавно дружење у природи са наставницама биологије
Чудесна сеоба птица ( ЕBW17)
Ево нас и ове године у праћењу небеских путника.
„Милиони птица селица ових недеља ће напустити Европу и одлетети на своја зимовалишта у Африци. Птице селице преваљују хиљаде километара и многе опасности које их угрожавају на њиховом селидбеном путу. ” кажу наши пријатељи из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Наша авантура започиње још у возу и наставља се обиласком неколико локација у Овчарско -  Кабларској клисури.
Били смо у орнитолошком кампу где нас је Урош Пантовић, орнитолог упознао са истраживачком методом прстеновања птица. Видели смо птице из непосредне близине и добили шансу да из наших руку полете даље на слободу.
Обишли смо и стару школу у Овчар Бањи, где смо посетили изложбу о заштити угрожених врста  и погледали презентацију о занимљивим врстама у овом заштићеном добру.  Домаћин нам је био Зоран Рајичић из Друштва „ Сове на опрезу” који је приредио међушколски квиз и неодољиво чоколадно послужење.


За крај пловили смо Западном Моравом, уживајући у лепоти клисуре и птицама које смо уочили на води и обали. На катамарану друштво нам је правио Горан Николић из ТОЧ-а без кога ни клисура не би била то што јесте.
У друштву ученика из осам чачанских школа, другара из Друштва „Сове на опрезу” и ТОЧ-а, провели смо диван септембарски дан.
Са ученицима од 6. до 8. разреда - плава смена, биле су предметне наставнице: Ана Вуловић и Биљана Ускоковић Брковић.
Аутор фотографија уочених птица је Драгиша Гашо Петровић   Биљана Ускоковић Брковић, проф.                30.септембар