понедељак, 21. септембар 2015.

Обнова храма Вазнесења Господњег

У понедељак, 21. септембра, на празник Малу Госпојину, после јутарње литургије, започело је снимање промотивног спота за обнову храма Вазнесења Господњег, у Чачку. 
Овом великом и важном пројекту, међу великим бројем чачанских школа, придружила се и наша, ОШ "Милица Павловић". Ученици верске наставе са вероучитељима Милошем Живановићем и Ђорђем Чоловићем били су поносни што су, на овај начин, дали допринос једној оваквој акцији.





Иако је освануло хладно, септембарско јутро 21. 9. 2015. године, то није пореметило вредне чачанске ђаке, вероучитеље и свештенике у снимању спота за обнову храма Вазнесења Господњег. 
Мислили смо да ће због ветровитог времена снимање бити одложено, међутим, није било тако. Велики број ученика из разних чачанских школа похитао је да учествује у овом важном пројекту који ће бити приказиван у целој Србији и дијаспори. Испред градског храма окупио се велики број ученика из многих чачанских школа и наравно, ученици верске наставе ОШ "Милица Павловић". 
Саобраћај је био блокиран и то је чинило да се осећамо некако посебно и важно. Било нам је речено да сви кренемо ка цркви и да не обраћамо пажњу на камере и дронове који су нас окруживали са свих страна. Чула су су се велика, масивна црквена звона. Прекрстили смо се и кренули. Свака школа је ишла у различитом правцу, неки су ишли поред Гимназије, неко поред Економске школе, а неки право напред поред цркве. "Милица" је пратила своје вероучитеље, Милоша Живановића и Ђорђа Чоловића. 
Након што смо стигли у црквену порту, где се налазило на стотину деце свих узраста, речено нам је да ћемо те сцене снимати још неколико пута. 
Сви смо били део великог пројекта и требало је да се понашамо као прави глумци, па нам понављање није превише сметало. Трудили смо се да сцене сваког пута испадну боље, и мислим да смо на крају и успели. 
Након шетње до цркве, требало је да чинимо масу која ће ићи иза једног човека који је певао црквене песме. Ни то нам није тешко пало и сви смо добро обавили свој део посла.
Снимање није још дуго потрајало. Након што је неколико млађих другара снимило део спота, ускоро су се сви разишли кући, вероватно срећни јер су помогли нашој цркви и били део овог великог пројекта.            Софија Димитријевић VIII5

                                                                                                                                                                     
Поводом предстојеће велике обнове храма Вазнесења Господњег, задужбине жупана Страцимира Богородице Градачке, уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа жичког Господина Јустина почело је снимање промотивног филма. Тродневно снимање почело је у понедељак, на Малу Госпојину, сабрањем у храму. Позиву су се одазвали наши суграђани, првенствено ученици основних и средњих школа који су са својим вероучитељима и наставницама дошли на снимање.​    Милош Живановић, вероучитељ