четвртак, 22. фебруар 2018.

Међународни дан матерњег језика

У среду, 21. фебруара, обележили смо Међународни дан матерњег језика. Ученици одељења VI3 i VI6 присуствовали су предавању и радионицама које су организовале Бојана Никшић и Јована Милић, професорке српског језика.
Ученици су имали прилику да чују колико је важно обележити овај датум јер је он посвећен промовисању језичке и културне разноликости у свету; шта је то матерњи језик и да га сами дефинишу; да схвате да је неопходно преносити љубав према свом језику генерацијама које долазе. Наравно, истакнуто је да љубав према матерњем језику не би требало да нас спречава да учимо и друге језике. Предавање је пропраћено читањем најлепших мисли о језику:
Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и поштујемо, њим говоримо и пишемо, дотле живи и народ, може се међу собом разумјевати, не прелива се у други, не пропада.
Вук Стефановић Караџић
Чувајте, чедо моје мило, језик као земљу. Ријеч се може изгубити као град, као земља, као душа.
А шта је народ изгуби ли језик, земљу, душу?
Народ који изгуби своје ријечи, престаје бити народ. После изгубљеног језика нема народа.
Завештање Стефана Немање
Након презентације ученици су решавали различите задатке везане за језичку културу кроз познавање књижевнојезичке норме и њене примене у говору и писању, а посебну пажњу привукли су постери са јавним личностима и исписаним порукама којима се скреће пажња на најчешће говорне грешке. На крају, знање су проверили кроз игру асоцијације која је имала такмичарски карактер с обзиром на то да су формиране две екипе ( одељење VI3 и одељење VI6).
Волите српски језик сваког дана помало,
јер он нема никог другог осим вас!