субота, 16. април 2016.

Час веронауке у манасиру Вујан


Ученици четвртог разреда ОШ Милица Павловић” у оквиру Верске наставе посетили су манастир Вујан са учитељицом Катарином Габоровић и вероучитељем Милошом Живановићем.

Манастир Вујан налази се на обронцима истоимене планине, у селу Прислоница, надомак Чачка. Припада Епархији Жичкој и потиче из 14. века. Наш домаћин тог дана био је игуман манастира, отац Јован Никитовић. Манастирска црква Светог Арханђела Гаврила саграђена је 1805. године и њен задужбинар је Никола Милићевић Луњевица, деда краљице Драге Обреновић. Осим цркве занимљиве грађевине биле су нам звоник кула и камена спомен чесма. Ученици су најпре целивали иконе у цркви, поклонили се вујанском светитељу и упалили свеће. Окрепивши се манастирском водом из камене чесме у дворишту, обишли смо манастирско имање. Након тога смо се вратили до цркве и купили сувенире. Уследила је ужина и слободно време које смо провели разгледајући фреске и уживајући у прелепој природи и игри.
Овај излет ће ученицима Веронауке остати у трајном сећању па је жеља свих нас да се овакви излети чешће организују.          Николина Букумировић IV5 и Ивана Живковић IV4