среда, 11. октобар 2017.

Биљни тераријум

Мини врт наставница биологије Биљане Ускоковић и Ане Вуловић
Шездесетих година прошлог века Британац Дејвид Лaтимер је поставио мали експеримент којим је требало да провери колико дуго биљка може да преживи у изолованом окружењу. Засадио је биљку у велику стаклену боцу, неговао је на уобичајени начин док није попунила целу боцу, а онда је затворио.
Шта мислите колико је биљка издржала? Јако дуго, деценијама!
Према његовим речима, биљка фотосинтезом сама обезбеђује влагу, хранљиве супстанце и кисеоник, уз помоћ сунчеве светлости коју апсорбује кроз стакло. Сунчеву енергију апсорбује дању, док се вода коју биљка повлачи кореном кондензује у боци и пада на дно одакле је биљка поново црпи.
Лишће непрекидно рециклира ваздух - издваја кисеоник и угљен-диоксид, а хранљиве супстанце добија из лишћа које је отпало и трули на дну боце. Боца у виду баште ствара простор, налик екосистему, у којем биљке могу да преживе помоћу фотосинтезе и да рециклирају хранљиве супстанце.
Извор ових информација пронашли смо на сајту National Geographic Srbija.
Подстакнути овом причом кренули смо да истражујемо.
Пронашли смо упутство како да направимо биљни тераријум, прикупили смо све што нам је потребно, стаклене посуде и празне акваријуме, каменчиће, активни угаљ, земљу за цвеће, биљчице. Правили смо фигурице животиња, гљива, цветића од глине и добили мини екосистем у биолошком кабинету.
Оглед са затвореном боцом покушаћемо касније када нам биљке усвоје нову средину. Тренутно радимо на великом биљном тераријуму и новим могућностима... Будите стрпљиви, до тада уживајте у нашем мини врту!
Линк са кога смо научили како све ово да урадимо:  nadarenadeca.com/gajenje-biljaka-u-terarijumu/
Наши надарени ученици: 5/4, 5/5, 5/6, 6/4, 6/5 и 6/6.
Читајте нас на Био-блогу  https://bioloskiblog.wordpress.com/
Биљана Ускоковић Брковић, Ана Вуловић