понедељак, 2. новембар 2015.

Јубиларни Међународни београдски Сајам књига


Јубиларни шездесети Међународни београдски Сајам књига одржан је од 25. октобра до 1. новембра. Почасни гост била је Руска Федерација, а сајамска светковина одржана је под слоганом: Шта би било да није било. Београдски сајам књига задржао је основни излагачки концепт – представљање савремене светске и домаће издавачке продукције, писаца, покретање актуелних књижевних и друштвених питања. 
Током Сајма обележени су велики јубилеји: 60. година Београдског сајма књига, 80. година од рођења Данила Киша, сто година од рођења Бранка Ћопића, 120-годишњица Милана Кашанина, 140-годишњица Бранислава Петронијевића, 1200-годишњица Методија Солунског, словенског просветитеља.
Понедељак и уторак, 26. и 27, били су дани су за породичне посете, школски дан био је четвртак 29. октобар.
ОШ "Милица Павловић" традиционално организује посету Београдском сајму књига. Тако је било и ове године. У суботу 31. 10. 2015. ученици и наставници наше школе имали су прилику да на Сајму виде ретроспективу књижевних дешавања у претходној школској години и уживају у представљању нових домета у свету књиге.
Душко Радовић је својевремено рекао: "Свако би морао да посети Сајам књига, јер ће ући као мање, а изаћи као више интелигентан”.

Међународни београдски сајам књига једна је од најстаријих и најважнијих књижевних манифестација у региону и најпосећенија културна манифестација у Србији. Сајам се традиционално одржава у октобру и траје 8 дана.
Први југословенски сајам књига одржан је 1956. године на Загребачком велесајму. Наредне, 1957. године, Сајам је пресељен у Београд.
У оквиру Београдског сајма књига додељује се више награда: Издавач године, Издавачки подухват године, Дечја књига године и Најлепша књига.
Од 2007. године додељује се и Награда Доситеј Обрадовић и то страном издавачу за континуирани допринос у објављивању и промоцији српске књижевности.
Од 2002. године Београдски сајам књига има и свог почасног госта – земљу чија се књижевност и издавачка продукција посебно презентују. Земља почасни гост добија истакнуто место на Сајму књига и има могућност да представи своје издаваштво и културу, ауторе из своје земље, преводиоце, издаваче... Један је од најважнијих циљева ове манифестације јесте успостављање снажних културних веза међу људима и земљама.
Од 2005. године на Сајму се организује тзв. Школски дан који подразумева организоване посете ученика, студената, професора и школских библиотекара.
Сајам традиционално отварају реномирани домаћи аутори.
Поред излагачког, на Сајму се организује и богат пратећи програм: конференције, округли столови, сусрети с писцима, трибине, радионице...

Извештај са Сајма Софије Димитријевић
Тридесет првог октобра 2015. године са Магдалином Обрадовић, својом другарицом из одељења, посетила сам Сајам књига у Београду. Сајам је био веома посећен. У халама у којима се одржавао Сајам, било је много људи, различитих националности и религија. Због великог броја посетилаца, тешко се долазило до жељених штандова. Било је књига сваке врсте, различитих наслова, како страних, тако и домаћих. На Сајму је било и доста писаца, попут Раше Попова и Матије Бећковића. Имале смо част да упознамо и попричамо са Матијом Бећковићем, чувеним српским писцем. Сајам су обележиле и промоције писаца који су читали своју поезију на задовољство великог броја људи који су са уживањем слушали њихово казивање.
Купиле смо књиге које ћемо са сигурношћу прочитати и у којима ћемо уживати.
Након сто смо провели неколико исцрпљујућих сати на Сајму, кренули смо натраг ка Чачку. Овај Сајам ће нам засигурно остати у лепом сећању као и сусрети са великим писцима српске књижевности.