субота, 31. октобар 2015.

У посети Петници

Ученици наше школе су у суботу, 31.10. 2015. године са својим наставницима биологије организовали Научни дан и посетили Истраживачку станицу Петница у којој су много тога видели, чули и научили.
Циљ Научног дана је популаризација природних наука кроз практичан рад и индивидуални приступ. Петница је место на ком се млади истраживачи упознају са научним методама, овладавају њима и примењују их у даљем школовању и свакодневном животу.
Извештај Ине Симовић, ученице одељења VI5
У суботу 31.10.2015. ученици VI, VII и VIII разреда из Основне школе „Милица Павловић“ са наставницама биологије Биљаном Ускоковић и Аном Давидовић посетили су „Истраживачки камп“ у Петници. Посета Петници била је веома занимљива и поучна. Обишли смо кабинете биологије и хемије. Приликом посете овом научном центру и сами се смо се осећали као научници. Из биологије смо учили о крвним групама. Било је веома забавно. Час хемије био је занимљивији од часа биологије. На овом часу обукли смо беле мантиле, везали косе и кренули да изводимо огледе. На крају, уследио је најлепши део дана. Сви ученици су се опустили и играли јурке. Расположење међу ученицима је било веома добро. Био је ово један веома леп дан и једно незаборавно искуство. 

                                                                                                      Фото албум Биљане Ускоковић, наставнице биологије

 
Фото албум Милене Луковић, ученице одељења VI5 

Истраживачка станица Петница је организација која се професионално бави подршком и образовањем младих који превазилазе ниво регуларних школских програма, по чему је јединствена на територији Европе.
Основана је 1982. године на иницијативу групе младих истраживача незадовољних постојећом наставном праксом у образовању. Веома брзо Станица је постала центар иновативног научног образовања и подстицања младих талената, позната и у земљи и у иностранству.
Учење кроз истраживање је основни метод рада у овој установи која сваке године има све више полазника.
Истраживачка станица Петница смештена је у селу Петница, у близини Ваљева, на месту где се налазе бројна културна и природна обележја, Петничка пећина (споменик природе и археолошко неолитско налазиште), река Градац, један од три предела изузетних одлика на територији Србије, Црква Успења пресвете Богородице (подигнута на остацима средњовековног манастира), Петничко језеро (вештачка акумулација), рекреативни центар.