субота, 14. новембар 2015.

Прстеновање птица


Прстеновање птица је научна метода заснована на појединачном обележавању птица.
Ова техника је једна од најефикаснијих метода проучавања у биологији, посебно у екологији, чији је циљ проучавање миграције, понашања, продуктивности гнежђења и популационе демографије птица. Сваке године на подручју Европе буде прстеновано више милиона птица.
Око педесетак ученика ОШ „Милица Павловић" 14. новембра 2015. имало је практичну наставу на терену и са наставницима биологије посетило је камп прстеновања птица у Овчарско - кабларској клисури. Ученици су у пракси имали прилику да виде како се постављају мреже за хватање птица, како се поступа са ухваћеним птицама и како изгледа сама техника прстеновања.


Фотографије са објаве Сове на опрезу
У суботу, 14. новембра, група ученика наше школе, на челу са наставницама биологије Биљаном Ускоковић и Аном Давидовић, посетила је центар за прстеновање птица у Овчар бањи. Све је то урађено у циљу праћења сеобе птица.
Кренули смо од градске бране, стазом здравља, до бране у Парменцу и онда продужили још мало до места где су нас чекали орнитолози. На том путу смо се дружили, упознајући се са разним воденим и копненим екосистемима и посматрајући птице двогледом. Мреже за хватање птица су биле постављене на различитим местима и предавачи су нам показивали различите начине прстеновања. Причали су нам како, кад ухвате птице, морају да им узимају мере и да одређују одакле су дошле. Такође су нам причали са каквим су се све врстама птица сусретали, од малих царица до великих грабљивица.
Из свега овога смо научили да треба да чувамо Овчарско-кабларску клисуру од загађења јер је она привремено станиште за многе врсте птица, и ако је не будемо чували, птице више неће свраћати код нас. Магдалина Обрадовић

Прстеновање птица, пешачење дуго 12км и дружење
Друштво за заштиту и проучавање птица Србије је по други пут ове јесени, организовало вишедневни камп прстеновања птица на простору заштићеног и Међународно значајног подручја за птице „Овчарско-Кабларска клисура”. Циљ овогодишњег прстеновања птица је праћење јесење сеобе, пре свих, птица певачица које се крећу и задржавају у трсци, жбуњу и дрвећу око Западне Мораве.
Камп прстеновања птица у Овчарско-Кабларској клисури, имао је научно - истраживачки и едукативни значај. У посету орнитолозима, у Риђагама, дошло је 46 заинтересованих ученика, младих истраживача, из наше школе, са менторима Биљаном Ускоковић и Аном Давидовић. За ученике, посебну драж имала је 12км дуга релација пешачења дуж обале Мораве, са пријатељима из Друштва „Сове на опрезу”. Након уводног предавања о значају прстеновања птица за орнитофауну, подељени у пет мањих група, од демонстратора - орнитолога из ДЗППС, ученици су имали прилику да виде како се постављају мреже за хватање птица, поступање са ухваћеним птицама, методологију самог прстеновања, као и да из близине погледају и фотографишу велики број различитих врста птица и на крају, пусте птице на слободу.  Биљана Ускоковић, проф.биологије