четвртак, 30. март 2017.

Обележили смо Сат за нашу планету

Поводом дана посвећеног планети, под називом ,,Сат за нашу планету“, ученици V6, VI4, VI6 и VII7, у сарадњи са својом наставницом српског језика, Бојаном Никшић, организовали су поетско вече посвећено  значају и величини природе и томе како свако од нас може бити део акције која се тиче очувања наше планете.

Придружили су се стотинама милиона људи са свих континената који су искључили светло на сат времена у својим домаћинствима и компанијама. Тиме су симболично обележили свој допринос за смањење последица климатских промена. Кроз еколошке заповести подсетили су нас на који начин можемо да сачувамо природу, али и комуницирали су кроз рецитовање најлепших стихова наших песника чија је тема природа, а пошто је акценат био на штедњи електричне енергије, вече је симболично организовано под светлошћу свећа. Планирано је да се овакво вече организује и за ученике млађих разреда поводом Дана планете Земље, 22. априла.
Иницијатива за обележавање овог дана настала је још 2007. године у Сиднеју, а већ 2009. Србија се прикључила овој манифестацији. Неопходно је да у свакодневном животу бринемо о животној средини, да смањимо лош човеков утицај на природу јер већина научника сматра да ће климатске промене изазвати већу учесталост екстремних климатских последица као што су поплаве, клизишта, пожари и суше.

Сценографију зе поетско вече урадила је Сања Живановић, наставница ликовне културе.