субота, 24. септембар 2016.

Дани природних наука - Моћ науке

У пероду од 12. до 23. септембра, наша школа била је у знаку природних наука: биологије, физике и хемије. Први пут су организовани дани промоције ових наука на занимљив и активан начин. 
Ученици осмог разреда, заинтересовани за природне науке, кроз практичне вежбе и експерименталан рад, приредили су својим вршњацима и млађим другарима, незабораван дан. Предвиђене активности пратиле су занимљиве методе доказивања процеса и појава из области биологије, хемије и физике.
Изведени биолошки експерименти су од ефектних, магичних и магијских, за млађе узрасте, до правих научних: лава лампа, магично млеко, ватрени мехурићи од сапунице, тајне поруке,  осмоза,  екстракција ДНК из биљног материјала, екстракција ДНК из хуманог материјала, бојење цветова и доказивање усвајања супстанци из подлоге. Штанд са рециклажом бавио се поступно, корак по корак, процесом рециклаже.
Млади физичари приказали су таласну машину, модел ока на магнетној табли, Теслину куглу и неонке, паное са примерима енергетске ефикасности и обележили су 16.септембар,  Светски дан посвећен заштити озонског омотача.
Хемичари су уживали у лабораторијским вежбама.
Експерименталном дану присуствовали су и бивши ученици школе, као и ученици Медицинске школе.
Ученици и сви заинтересовани, могли су да погледају мултијезичну изложбу „Енергија за одрживи свет” коју је реализовао Француски институт и Центар за науку, уз партнерство Канцеларије за младе Чачак (љубазношћу Јелене Ковачевић). Изложба прати научна истраживања у снабдевању трајних и чистих извора енергије. Панои са фотографијама су на српском, француском, и нашим преводом на енглески језик.
Подршку ученицима дали су предметни наставници:
За биологију: Биљана Ускоковић Брковић и Ана Давидовић (експерименталан рад); Маријана Марковић ( практичан рад-рециклажа)
За физику: Зорица Миловановић (експерименталан рад );  Катарина Драгутиновић (теоријски и демонстративни рад )
За хемију: Мира Панић (експерименталан рад) 
Сарадници:
За енглески језик: Катарина Драмлићанин (превод текста изложбе)
За информационе технологије: Милка Јовановић
За фотографије: Бранко Утвић
Координатор активности:  Биљана Ускоковић Брковић