среда, 24. фебруар 2016.

У друштву песника Слободана Станишића

Један од најпознатијих и најбољих српских писаца за децу, аутор око седамдесет књига за најмлађе и добитник свих најзначајнијих награда које се додељују за ову врсту стваралаштва, Слободан Станишић, био је гост наше школе, на велико задовољство свих оних који су имали прилику да се 23. фебруара друже са њим.
Повод за ово дружење била је његова чувена едиција Деца читају српску историју коју је проширио новим темама и мотивима и промовисао осам нових књига.  После књига о владарима из лозе Немањића, Слободан Станишић је за најмлађе написао књиге о кнезу Лазару, књегињи Милици, Јефимији, Милошу Обилићу, Марку Краљевићу, Деспоту Стефану и другим великанима.
Ученици седмог разреда казивали су цртице из живота најпознатијег епског јунака, а  библиотекар школе Биљана Лукић припремила је презентацију приказа дела
из других уметности која су била надахнута племенитим делима Марка Краљевића. Дружење ученика наше школе са уметником писане речи, дипломираним лингвистом и драматургом, уз то изврсним глумцем и карикатуристом, Слободаном Станишићем, протекло је у веома пријатном расположењу.
Слободан Станишић један од најпродуктивнијих и најчитанијих српских писаца за децу и младе, деценијама је присутан на литерарној сцени. Његова поезија, проза и драмско стваралаштво награђени су готово свим наградама које се у Србији додељују ствараоцима за децу и младе.
Живи и ствара у Београду где је завршио Филолошки факултет Универзитета у Београду и Факултет драмских уметнисти, одсек драматургије.
Цртао је карикатуре и уређивао бројне радио и телевизијске програме РТСа. Био је уредник дечјег листа Невен, а потом часописа Лењи Гаша, Змај, Чика Јова (Швајцарска), одговорни уредник Програма за децу и младе РТС.
Познат је по великом броју књижевних сусрета, на којима глуми, рецитује и црта на лицу места, користећи десетогодишње искуство сарадње са „Јежом“ док је радио као карикатуриста.
Превођен је на енглески, руски, белоруски, кинески, шведски, мађарски, румунски, бугарски, словачки, русински...
Објавио је више од 70 књига романа, збирки прича и песама, аутор је и 9 антологија и сценарија за многе телевизијска емисије и серије.
Добитник је награда "Политикин забавник", "Стара маслина" за животно дело, "Златног лептира" за песничко стваралаштво "Златног кључића" града Смедерева, "Златног Гашиног пера 98", награде Културног центра и библиотеке града Алексинца за подстицај и унапређење дечје литературе, награде Вечерњих новости "Гордана Брајовић".
Добитник је Повеље Змајевих дечјих игара за трајан допринос и унапређење литературе за децу, а био је и домаћин-носилац Змајевог штапа на Змајевим дечјим играма 1993.
Награду дечје критике "Доситејево перо" добили су Душан принц сунца 2000, Лучка капетанија 2001 и Цвонки 2003.