петак, 25. септембар 2015.

Европски дан језика

Европски дан језика установљен је 2001. године, одлуком Савета Европе и уз покровитељство Европске уније. Тада је одлучено да се овај дан обележава сваког 26. септембра.
Циљ обележавања Европског дана језика је скретање пажње на богату језичку и културну разноликост Европе, очување и неговање те разноликости, указивање на значај учења језика као неопходног услова за превазилажење културолошких разлика и бољег разумевања међу људима.
Европски дан језика обележава се широм света организовањем различитих манифестација.
Дан за промовисање учења и указивање на важност и потребу учења језика, познатији као Европски дан језика, обележен je у петак, 25. септембра у 12. сати, у свечаној сали школе.
Традиционално овај дан у нашој школи организује Актив страних језика у сарадњи са другим активима школе. Тако је било и ове године. У препуној сали школе, низом активности, кроз разне радионице, интерактивне игре, квизове, музику, културно наслеђе и многе друге садржаје које су осмишљени за ову прилику, наставници су успели у томе да ученици веома добро разумеју суштину обележавања овог дана, али и да притом уживају и забављају се на овој манифестацији.
Новинари на лицу места - Михаило, Тамара, Софија и Магдалина


У петак, 25. септембра у свечаној сали ОШ Милица Павловић" обележен је Европски дан језика. Простор је био испуњен гомилом штандова, који су, сваки на свој начин, били занимљиви и интересантни за децу свих узраста.
Од микроскопа, занимљивих квизова на енглеском језику и из биологије, преко питања из музичке и ликовне културе, спајалица на енглеском и немачком језику, верских молитава на овим језицима, историјских личности, па све до културних споменика, географских карата и Питагорине теореме.
Све је ово било изложено у сали наше школе и изазвало велико интересовање ученика наше школе. И посећеност ове манифестације била је велика. Било је ђака из млађих, али и доста оних из старијих разреда.
Чинило се да је свако пронашао нешто што му је занимљиво, сви су се лепо забавили и научили нешто ново, и зато поносно можемо рећи да је обележавање Европског дана језика у нашој школи прошло јако запажено и пре свега успешно.                                                                                                                                     Софија Димитријевић VIII5