среда, 23. децембар 2015.

Огледни час посвећен српској хероини Милунки Савић

У уторак, 22. децембра, у свечаној сали наше школе одржан је огледни час из историје посвећен великој српској хероини Милунки Савић. 
Часу је присуствовала сестричина Милунке Савић, Мара Николић, професорка физике у пензији, која је присутним ученицима и наставницима испричала своја искуства и сећања на Милунку.
Јана Јуреш, наставница историје, припремила је филм о њеном животу, а ученици  Софија Димитријевић и Александар Обућина, укратко су присутнима препричали догађаје из Првог светског рата.

Хероина Балканских ратова, икона и симбол Првог светског рата, жена која је у мноштву храбрих мушкараца била један од највећих јунака, Милунка Савић, рођена је 1889. године у селу Копривница, код Јошаничке Бање, недалеко од Рашке.
Милунка је у судбоносним данима за Србију, обукла мушко одело, одсекла косу и ратовала под именом Милун, све док приликом првог рањавања у груди, није откривено да је војник Милун заправо жена. Као борац ретке храбрости и умећа, Милунка је рањавана девет пута.
Због неизмерне храбрости Французи су је прозвали „српска Јованка Орлеанка“.
Носилац је две војне златне Карађорђеве звезде са мачевима, златне медаље за храброст „Милош Обилић“, две француске легије части, Ордена за храброст, Албанске споменице и споменице Солунског фронта. 
Једина је жена у свету која је одликована француским орденом „Ратни крст са златном палмом“.
После рата, посветила се улози мајке и хранитељке више од тридесеторо деце.
Умрла је 1973. године и сахрањена је на Новом гробљу у Београду.
Посмртни остаци Милунке Савић су 2013, уз највише државне почасти, пренети су у Алеју великана.
Сазнај више ... О Милунки Савић