четвртак, 27. октобар 2016.

Шездесет први београдски Сајам књига

Шездесет први Међународни београдски Сајам књига одржан је у периоду од 23. до 30. октобра. Почасни гост овогодишњег Сајма била је Република Иран, а сајамска светковина одржана је под слоганом: Књиге у руке.
Београдски Сајам књига задржао је основни излагачки концепт – представљање савремене светске и домаће издавачке продукције, писаца, покретање актуелних књижевних и друштвених питања. 
Током Сајма обележени су велики јубилеји европске и српске историје и културе, од Шекспирове и Сервантесове 400-годишњице, 120-годишњице појаве романа „Хајдук Станко“ и 100-годишњице Петра Кочића, до сећања на годишњицу оснивања Јасеновца и почетка геноцида над српским народом у Другом светском рату.
Ш
колски дан био је четвртак, 27. октобар.
ОШ "Милица Павловић" традиционално организује посету Сајму књига у Београду
Душко Радовић је својевремено рекао: Свако би морао да посети Сајам књига, јер ће ући као мање, а изаћи као више интелигентан”.

У четвртак 27.10 2016. године, са наставником енглеског језика, Радованом Васојевићем посетили смо Међународни београдски Сајам књига.
После дугог путовања, коначно смо стигли у Београд. Прво смо обишли штанд јапанске амбасаде, где нам је један младић причао о Јапану. При крају предавања, замолили смо га да напише наша имена на јапанском језику. Било нам је веома забавно. Након тога, имали смо слободно време. На Сајму је била веома велика гужва. Видели смо много познатих личности. Имало је много штандова, са дивним књигама, а на некима су били и аутори књига, који су, са задовољством, потписивали своје књиге. Било је књига за све узрасте. Посетили смо и један од омиљених дечијих штандова, штанд чачанске Пчелице, на ком су своје књиге представљали, потписивали и дружили се са децом Љубивоје Ршумовић, Раша Попов, Слободан Станишић, Весна Алексић... Након дивно проведеног дана на Сајму, наставник Радован је одлучио да нас одведе у Јавни акваријум и тропикаријум.
Иако је време веома брзо прошло, нама је било прелепо. Надам се да ћемо и следеће године обићи Сајам књига и поново се провести
овако, незаборавно. Оливера Миловановић VII5
Да се подсетимо ...

Међународни београдски сајам књига једна је од најстаријих и најважнијих књижевних манифестација у региону и најпосећенија културна манифестација у Србији. Сајам се традиционално одржава у октобру и траје 8 дана.
Први југословенски сајам књига одржан је 1956. године на Загребачком велесајму. Наредне, 1957. године, Сајам је пресељен у Београд.
У оквиру Београдског сајма књига додељује се више награда: Издавач године, Издавачки подухват године, Дечја књига године и Најлепша књига.
Од 2007. године додељује се и Награда Доситеј Обрадовић и то страном издавачу за континуирани допринос у објављивању и промоцији српске књижевности.
Од 2002. године Београдски сајам књига има и свог почасног госта – земљу чија се књижевност и издавачка продукција посебно презентују. Земља почасни гост добија истакнуто место на Сајму књига и има могућност да представи своје издаваштво и културу, ауторе из своје земље, преводиоце, издаваче... Један је од најважнијих циљева ове манифестације јесте успостављање снажних културних веза међу људима и земљама.
Од 2005. године на Сајму се организује тзв. Школски дан који подразумева организоване посете ученика, студената, професора и школских библиотекара.
Сајам традиционално отварају реномирани домаћи аутори.
Поред излагачког, на Сајму се организује и богат пратећи програм: конференције, округли столови, сусрети с писцима, трибине, радионице...