субота, 1. октобар 2016.

Посета манастирима Овчарско-кабларске клисуре

Ученици седмог разреда наше школе, у суботу, 1. октобра 2016, године посетили су манастире Благовештење и Вазнесење у Овчарско-кабларској клисури.

У суботу 1. октобра 2016. године, ученици седмог разреда са вероучитељима  Милошем Живановићем, Ђорђем Чоловићем и наставником техничког и информатичког образовања Радојицом Чоловићем посетили неке од манастира Овчарско-кабларске клисуре.
Излет смо започели посетом манастиру Благовештење. Монахиње су биле врло љубазне према нама и било им је драго што су могле да нам испричају нешто о историји манастира.
Благовештење је један од ретких манастира у клисури за који се тачно зна када је подигнут и ко су ктитори манастира. Изнад улаза у цркву стоји натпис на коме је уписано да је храм подигнут 1601/1602. године , трудом игумана кир Никодима. Следећи традицију Рашке градитељске школе, црква манастира Благовештење је саграђена у рашком стилу. Својим изгледом Благовештење је, после манастра Св.Тројице, несумњиво најлепши манастир у Овчарско-кабларској клисури. Исте године, када је подигнут храм, осликана је и лунета изнад улаза. Неосликани ентеријер Благовештења имао је тада само низ престоних икона на ниском иконостасу.
Након посете манастиру Благовештење упутили смо се ка манастиру Вазнесење, где смо сазнали нешто о његовој историји. Вазнесење се први пут помиње у турском попису из 1525. године, у атару села Међувршја, под именом „Манастир Дробњак“. Манастир је порушен и запустео 1690, а обновљен је 1937. године. Иконостас цркве манастра Вазнесења припада једноставном типу вишеспратног иконостаса без претеране декорације. Након кратке историје о Вазнесењу имали смо два сата за игру, дружење и одмор у порти манастира.
Лепо време и добро расположење наших ученика улепшали су овај дан. Овај излет је био прилика да се дружимо и научимо нешто о манастирима Овчарско-кабларске клисуре и историји наше вере. Милена Луковић VII5