четвртак, 8. октобар 2015.

Обележавање Дечје недеље у нашој школи

Дечја недеља која се ове године одвија под слоганом Подршка породици - најбоља подршка деци, посебну пажњу поклања унапређивању услова за раст и развој сваког детета у породичном окружењу.
У нашој школи, која овој манифестацији сваке године посвећује велику пажњу, предвиђене су разноврсне тематске, културно-уметничке и спортске активности за децу током целе недеље.
У оквиру Дечје недеље у свечаној сали наше школе одржане су креативне радионице из српског језика и књижевности. Ученици петог, шестог и седмог разреда су уз помоћ својих наставница српског језика осмислили низ активности у којима су се такмичили и проверавали своја знања.
Кроз једночасовно дружење решавали су асоцијације о писцима, повезивали синонимне домаће речи и туђице, књижевне родове и ауторе са насловом дела, груписали граматичке појмове, састављали песме од датих одломака, повезивали наслове епских народних песама са циклусима, биографске податке писаца са њиховим именима, објашњавали непознате речи, препознавали стилске фигуре, одломке књижевних дела спајали са насловом, тумачили народне изразе и допуњавали шаљива народна поређења.

Циљ овог дружења је сарадња ученика и наставника двеју смена, развијање такмичарског духа, утврђивање и проширивање знања из српског језика, неговање лепоте српског језика и културе изражавања,  али и обележавање прве недеље октобра која је посвећена деци.



Традиција обележавања Дечије недеље у свету и код нас веома је дуга. Иако се на нашим просторима обележава од 1934. године, Законом о друштвеној бризи о деци, уведена је 1987. на предлог организације Пријатељи деце Србије.
Дечија недеља се традиционално одржава у првој седмици октобра са циљем скретања пажње јавности на децу и младе.
Дечија недеља указује на стварни положај деце и младих у друштву, скреће пажњу на дете као носиоца права да одраста у што бољим условима у породици, локалној заједници и друштву у целини.
Основни концепт Програма Дечје недеље констанстно
се унапређује.
 Активностима током трајања Дечије недеље треба допринети јачању свести о потреби унапређивања друштвених услова за живот у стабилној и социјално сигурној породици.